China – Beijing

Beijing of Peking

Lange tijd was Peking de bij ons bekende schrijfwijze van de hoofdstad van de Volksrepubliek China. Tegenwoordig komt Beijing als spelling steeds vaker voor en in China vrijwel uitsluitend.

Beijing heeft 21 ½ miljoen inwoners met een oppervlakte van 16800 km²

In de informatie over China worden de afstanden niet in kilometers of mijlen weergegeven maar in tijd. Dit is het gevolg van de permanente files die het verkeer lam leggen.

Om de vele toeristische attracties te bereiken heeft men geduld nodig.

Tot de hoogtepunten van Beijing behoren o.a.:

– de Chinese muur is 6.350 km lang. De muur werd gebouwd om het Rijk te verdedigen tegen de Mongolen. De Chinese Muur of Grote Muur behoort tot het Werelderfgoed.

In 2007 werd de Muur tot een van de zeven wereldwonderen gekozen. De muur zou zelfs vanaf de maan goed zichtbaar zijn.

– Tempel van de hemel – het altaar van de hemel staat in deze tempel.  Niets eraan is willekeurig, alles is filosofie en wiskunde.  Voor de inwoners van Beijing is het park de ontmoetingsplaats.

– het grootste plein ter wereld, het “Tian´anmen Guangchang”, het schaduwloze “Plein van de Hemelse Vrede”. Op dit plein werd op 4 juni 1980 een studentenprotest gehouden dat bloedig werd beëindigd.

– de “Verboden Stad”.  Het 720.000 m² grote Keizerlijk paleis, gebouwd in 1420. De bouw vergde 17 jaar. Het was tot 1911 de residentie van de Ming en Qing keizers.

– het zomerpaleis met de tuin van de Harmonieuze Eenheid is  de grootste en best bewaarde Chinese tuin.