Rusland

Van Moskou varend over de Wolga, de Neva en de Svir naar St. Petersburg, een cruise waarbij je geconfronteerd wordt met de oudste cultuurschatten, maar ook met de toenemende welvaart.

In Moskou wonen 12 miljoen mensen, de stad is “booming”. Overal verrijzen winkelboulevards en woontorens tussen de oude gebouwen zoals de universiteit en het Oekrainehotel. Er rijden dure buitenlandse auto’s. Moskou telt inmiddels al tienduizenden (dollar) miljonairs.
We bezoeken uiteraard het Rode Plein met de graftombe van Lenin, het Kremlin en de Basilius Kathedraal. Moskou bij nacht, met gebruikmaking van de Metro, is een heel aparte belevenis.

Na drie dagen Moskou varen we stroomafwaarts en moeten we 18 sluizen passeren. De eerste stop in de zgn. GOUDEN RING is in Oeglitsj met de prachtige Kerk van het Heilig Bloed.

De volgende dag meren we af in Jaroslavl. Deze stad heeft nog steeds meer dan 100 kerken en andere architectonische monumenten. Van de 13e tot de 17e eeuw was Jaroslavl een van de belangrijkste centra van Russische kunst en architectuur.

Goritsy is een schilderachtig dorpje aan de zuidoever van het Witte Meer met het 14e eeuwse Kirillo-Belozerskiklooster, een van de oudste en belangrijkste centra van de Russisch-orthodoxe kerk.

De volgende stop is in Kizhi (staat op de werelderfgoedlijst van Unesco) een eiland in het Onegameer, één verzameling van Russische houtarchitectuur. De Transfiguratiekerk uit 1741 met 22 koepels is de blikvanger en het meest interessant, gebouwd van espenhout zonder één spijker te gebruiken.

Mandrogi
We zijn inmiddels via de rivier de Svir, de verbinding tussen het Ladogameer en het Onegameer, aangekomen in Mandrogi. Mandrogi is een groot openluchtmuseum met karakteristieke huizen en een wodkamuseum (niet echt interessant).

St.Petersburg
De volgende ochtend vroeg meren we af in St. Petersburg een stad met 5 miljoen inwoners. We maken een stadsrondrit en bezoeken o.a. de Sint Izaakkathedraal, de Nevski Prospekt, de Smolny Kathedraal. In de volgende twee dagen bezoeken we de Hermitage, het winterpaleis, aan Poesjkin (het zomerverblijf van de tsarenfamilies) en Pavlovsk evenals de Peterhof, een park met kastelen en paviljoens en meer dan 2000 fonteinen.