Reportage

AUSWITZ – BIRKENAU

De misleidende spreuk “Arbeit macht frei”staat gesmeed in ijzer boven de toegangspoort van het voormalige basiskamp 1 van Auschwitz.

Door deze poort werden in de 2e wereldoorlog duizenden gevangenen het kamp ingedreven. Het was geen op weg naar “Arbeit macht frei”maar een op weg naar de dood.

Meer dan 1,5 miljoen mensen, Joden, Polen, zigeuners en anderen werden systematisch gemarteld en omgebracht.

Nu meer dan 70 jaar later laat deze reportage verschrikkingen herbeleven.

VOLVO OCEAN RACE 2014 – 2015

De Volvo Ocean Race is een rond de wereld zeilrace. De eerste zeilrace ging van start in 1973 met de naam Withbread Round the World.

Vanaf 2005 werd de naam veranderd in Volvo Ocean Race vernoemd naar de hoofdsponsor: Volvo.

Bij de eerste editie kon elk zeiljacht inschrijven en door de verscheidenheid van jachten werd er gezeild onder het handicap systeem. Vanaf 1997 is men overgestapt op een nieuw ontworpen eenheidsklasse.

Tussen 1997 – 2002 zeilde men in de Volvo Open 60 voet, in 2005 werd het de Volvo Open 70 voet en de race 2014/2015 werd gezeild in een nieuw ontworpen Volvo Open 65 voet. Er verschenen zeven zeiljachten aan de start waaronder het Nederlandse jacht Brunel.

Op 11 oktober 2014 ging de vloot van start in Alicante voor de race van 70.000 km rond de wereld. De route was Alicante – Kaapstad – Abu Dhabi – Sanya – Auckland – Itajai – Newport – Lissabon – L’Orient – den Haag en op 22 juni 2015 de finish in Gothenburg.

De Volvo Ocean Rave 2014/2015 werd gewonnen door Abu Dhabi Ocean Racing en een zeer knappe 2e plaats voor Team Brunel.

 

BELGIË
Het station Luik-Guillemins in België is een van de meest indrukwekkende en mooiste van Europa.
Het is het werk van de architect Santiago Calatrava. Het station is gemaakt van staal, glas en wit beton. De monumentale overkapping is 200 mtr lang en 35 mtr hoog.
Station Luik-Guillemins is geopend op 18 september 2009.

DE HAVEN VAN ROTTERDAM

De haven van Rotterdam is één van de grootste havens van de wereld en de grootste in Europa. Tevens is Rotterdam een belangrijk kruispunt van goederenstromen. Veel van de wereldwijd opererende containerlijndiensten doen Rotterdam aan, vaak als eerste en/of laatste aanloophaven in Europa. Door de diepgang van 24 meter (75 voet) is de haven van Rotterdam 24 uur per dag en 7 dagen per week door de allergrootste zeeschepen aan te lopen.

De activiteiten in de Rotterdamse haven weergegeven in zwart/wit foto’s.