Alaska

Alaska is de vijftigste en de grootste staat van de Verenigde Staten van Amerika. In 1867 kocht de Secretary of State, William H. Seward, voor 7,2 miljoen dollar Alaska van Rusland wat neerkomt op 2 dollarcent per acre.
Alaska heeft een oppervlakte van 1,5 miljoen km² met slechts ca. 650.000 inwoners. De grootste stad is Anchorage met 280.000 inwoners.
Het grootste deel van Alaska is woest en ontoegankelijk en bestaat uit meer dan 5.000 grote en ontelbare kleine gletsjers. Het landschap en wildlife is onwaarschijnlijk mooi. Wij hebben op onze reis door Alaska slechts een klein deel mogen/kunnen zien.
Onze twee weekse reis start in Anchorage via Sheep Mountain Lodge naar Chitana vanwaar we met een pipercup naar Kennicott vliegen in Wranglers NP. Kennicott had in begin 1900 de grootste kopermijn van de V.S. De mijn werd in 1938 gesloten. In deze periode is voor meer dan 200 miljoen dollar koper gedolven. Kennicott werd na sluiting een vervallen spookstad maar is nu een historisch landschap. We ontmoeten hier onze eerste bruine beer.
We vliegen terug naar Chitina waarna we onze weg vervolgen richting Valdez, waar zich in 1989 de ramp voltrok met de olietanker Exon Valdez. We maken een cruise naar de prachtige Columbia gletsjer.
Via Fairbanks rijden we naar Denali NP, Dit is een van de grootste natuurgebieden met een oppervlakte van 25.000 km² (ongeveer de helft van Nederland). Het park heeft één weg van 129 km en kan alleen bezocht worden met een shuttle bus. Door deze policy is het wildlife gewaarborgd. We zien dan ook grizzly beren, Moose en dall sheep..
Via Knik, waar we een bushfligt maken met een watervliegtuigje, arriveren we in Seward.
We boeken hier een cruise door Kenai Fjords National Park. Het is prachtig weer en we zien walvissen, orca’s, zeeleeuwen en –otters, papegaaiduikers en andere zeevogels. We varen tot aan de voet van de eeuwenoude gletsjer, een indrukwekkend gezicht én gehoor. Een geweldige afsluiting van onze reis door Alaska.